I Norge tycker Vibeke Stjern (Ap) att det är en självklarhet att vindkraftskommuner ska få mer pengar. I videon berättar hon varför. Foto: Sara Leijman/SVT

Norska kommuner får mer pengar för vindkraft – ska minska det lokala motståndet

Uppdaterad
Publicerad

Lokalt är motståndet ofta stort när vindkraft ska etableras. Men kanske kan acceptansen öka om kommunerna får mera pengar? Det tror i alla fall Norge som nu planerar att införa en särskild avgift på vindkraft. En avgift som ska gå till kommunerna.

– En självklarhet, menar ordförande i Åfjord i Tröndelag, Vibeke Stjern.

Vibeke Stjern (AP) är ordförande i Åfjord kommun i Norge. Här bor knappt 5 000 invånare. Här finns också över 200 vindkraftverk. Och för Åjord har det betytt ett rejält tillskott i den kommunala kassan.

– Vi får 50-60 miljoner kronor per år, säger hon.

I Sverige går vindkraftsverkens fastighetsskatt till staten. I Norge däremot går det till kommunerna. För Åfjord betyder det bland annat att de nu bygger ett nytt badhus.

– Vi har inte haft ett badhus sedan 2002, säger Vibeke Stjern.

Mer pengar på väg

Man kan tro att norrmännen skulle vara nöjda över att fastighetsskatten går till kommunerna. Men Vibeke Stjern berättar att den är för oföutsägbar. Att den kan ändras och minskas.

Dessutom anser kommunerna att de måste få mer tillbaka om naturresurser används i just deras kommun. Så sker sedan länge kring vattenkraften och därmed bör det också ske inom vindkraften, menar dom.

Avgift till kommuner med vindkraft

Och nu har deras åsikter hörsammats. Den norska regeringen har nämligen föreslagit att det ska införas en särskild produktionsavgift på vindkraftverk.

Det är en avgift som ska gå till de kommunerna där vindkraften är. Vad den blir är inte klart, men regeringen hoppas att det ska göra så att acceptansen för vindkraft ska öka.

”Sverige borde ta efter”

I Ragunda kommun skulle kommunalrådet Mikael Westin (C) gärna se att Sverige gjorde som Norge.

– För det är här det byggs och det är här det påverkar naturen och människorna, säger han.

I Sverige kan vindkraftsbolag ge pengar till de byar där vindkraft byggs. Det är frivilligt men brukar i genomsnitt ligga på 0,2 procent av omsättningen. Men i Ragunda anser kommunalrådet att det är för lite.

– I min mening är det lite glaspärlor man kastar ut till berörda bygder, säger Mikael Westin. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.