En vindkraftspark planeras 8 kilometer utanför Abbekås. Foto: fotomontage Kustvind AB

Nya vindkraftsplaner utanför Abbekås delar Skurup

Uppdaterad
Publicerad

2002 sa Skurups invånare nej till havsbaserad vindkraft i en kommunal folkomröstning. Nu vill ett företag bygga upp till 300 meter höga vindkraftverk åtta kilometer utanför Abbekås. Planerna står fast trots motstånd i kommunen.

Vindkraften är åter en aktuell och infekterad fråga i Skurup. I april lämnade företaget Kustvind AB in samrådshandlingar till länsstyrelsen.

– Det finns ingen annanstans i Sverige där det blåser så bra så nära kusten, säger Magnus Jiborn, vd för Kustvind AB som vill bygga vindkraft utanför kusten.

– Generellt har kommunen en negativ inställning till vindkraft som är havsbaserad. Det är visuellt väldigt påfrestade för de boende i närområdet men även för vårt näringsliv och turismen att få detta så nära inpå sig, svarar kommunalrådet Johan Bolinder (M).

300 meter höga vindkraftverk

Företaget AB Kustvind vill bygga cirka 30 vindkraftverk 8 – 15 kilometer ut i havet utanför Abbekås. Vindkraftverk som kan bli 300 meter höga. Om planerna blir verklighet så kan det bli byggstart 2027. På stan i Skurup är meningarna delade.

– Sol, vind och vatten. Det håller jag på. Kärnkraft gillar jag ju inte, säger Kerstin Friman.

– Det blir både fult och kanske förstör för vattenmiljön så att jag gillar ju inte vindkraft, säger Jan Karlsson.

Riksintressant för vindkraft

Havet utanför sydkusten har av Energimyndigheten pekats ut som riksintresse för vindbruk på grund av de landnära vindarna och en havsbotten som är lämplig att bygga på. Vid folkomröstningen 2002 sa en knapp majoritet av Skurupsborna nej till vindkraft utanför kusten.

– Man kan inte vara bunden av saker man bestämde för flera decennier sen. Man måste titta på vilka kommuner som har bäst förutsättningar att producera vindkraft till så låga kostnader som möjligt. Både för ekonomin och för miljön, säger Magnus Jiborn.

Kommunalrådet Johan Bolinder (M) står fast vid folkomröstningen för 19 år sedan.

– Jag har inte hört någon som har velat ompröva högertrafiken eller kärnkraftsfrågan så ur vårt perspektiv är det självklart att vi håller fast vid den inställning som vi har sen tidigare.

Havet utanför Abbekås är klassat som riksintresse för vindkraft. Foto: Bernard Mikulic

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.