Här faller snön över Åre. Klicka i hörnet för att se fler bilder! Foto: SVT

Vintern på väg in över Jämtlands län

Uppdaterad
Publicerad

Vintern är på väg att koppla greppet om länet. Natten mot tisdagen var den första natten med frost ända ner i Storsjöbygden i Jämtland, och minustemperaturer uppmättes runt om i länet. I fjällen ligger redan snö på många håll.

Kallast i natt var det i Sveg med -6,9 grader. Även Börtnan hade kallt med -5,1 grader, liksom Blåhammaren med -4,7 grader och Föllinge -4.5.

Många fick skrapa bilrutan även i Storsjöbygden i natt, där höstens kallaste natt uppmättes med -1,4 grader vid SMHI:s mätstatiion på Frösön.

Snötäcke på vissa håll

Höstens första frost – alltså när temperaturen går under noll – visar att kylan är på väg in för att stanna, enligt SMHI. Meteorologiskt handlar det om temperaturer som mäts på två meters höjd, det vill säga inte markfrost.

Men i Jämtlands län är hösten på väg att övergå i vinter. I fjällen har vintertemperaturer redan uppmätts – det betyder fem dygn i rad med en medeltemperatur på noll grader. I fjällen ligger redan snö i många områden, exempelvis runt Storulvån och Åre – som du ser i klippet och bildspelet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.