Bristerna i arbetsmiljön på sjukhusets Medicinklinik behöver åtgärdas senast i slutet av april, annars kan regionen bli tvungen att betala vite på 420 000 kronor. Foto: SVT

Vitesförläggande på 420 000 kronor för bristande arbetsmiljö på Medicinkliniken

Publicerad

Arbetsmiljöverket har nu beslutat om ett vitesförläggande på 420 000 kronor för Region Jämtland Härjedalen för bristande arbetsmiljö vid Medicinkliniken på Östersunds sjukhus. Bristerna är så allvarliga att personalen riskerar att bli sjuk eller skadas, enligt arbetsmiljöverket.

Ärendet gäller förhållandena vid Medicinkliniken.

Det var i juni som fackförbundet Kommunal gjorde en anmälan. Den är bara en av ett tiotal anmälningar om brister i arbetsmiljöbrister vid sjukhuset som lämnats till Arbetsmiljöverket enbart det senaste året.

Sjuksköterskor har slutat

Det var efter att flera sjuksköterskor valt att sluta sina anställningar på grund av arbetsmiljöbrister – samt flera andra larm – som en anmälan landade på arbetsmiljöverkets bord i somras.

Arbetsmiljöverket krävde svar av regionen, som återkom efter en tid och meddelade att ett antal åtgärder vidtagits.

Bara hälften av personalstyrkan fast personal

Men när arbetsmiljöverket gjorde en inspektion i september konstaterades att en rad brister kvarstod.

Vid inspektionen kunde arbetsmiljöverket på plats konstatera att den fasta personalen enbart utgjorde hälften av den totala personalstyrkan vid Medicinkliniken, resten täcktes upp av stafettpersonal och övertid.

Nu har arbetsmijöverket beslutat om ett vitesförläggande. I beslutet skriver verket bland annat: ”Vi bedömer att det finns brister i er arbetsmiljö, som kan leda till att någon blir sjuk eller skadar sig”

För stor arbetsbelastning

Det handlar först och främst om en för stor arbetsbelastningen för klinikens sjuksköterskor och undersköterskor.

Vidare konstaterar arbetsmiljöverket att det råder en rad andra brister. Förutsättningarna för arbetet kan exempelvis ofta ändras med kort varsel, utan att personalen är informerats, som en förändring av antalet vårdplatser. En förändring som personalen sedan ändå ska hantera.

Riskerar vite på 420 000

Nu kräver arbetsmiljöverket att regionen vidtar de åtgärder som krävs för att komma till rätta med bristerna i arbetsmiljön. Det ska ske senast 29 april annars riskerar regionen vite på 420 000 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.