Armbanden som delas ut till pristagare är inte gjorda av samer och borde inte marknadsföras som samiska, menar Jerker Bexelius på det sydsamiska kulturcentrat Gaalitje i Östersund Foto: Rebecka Harlaut och SVT

VM-priser kritiseras av samer

Uppdaterad
Publicerad

Kulturell appropriering, tycker samisk företrädare om de tennarmaband som delas ut till vinnare på alpina VM.

Alla vinnare på alpina VM får ett tennarmband. Armbanden är gjorda av en lokal slöjdare. Men nu riktas kritik från samiskt håll mot armbanden och kommunikationen kring dessa.

När Jerker Bexelius, verksamhetsledare Gaaltije,  läste om armbanden så fick han en dålig känsla i magen. Enligt honom är detta kulturell appropriering - alltså att personer eller företag på ett respektlöst sätt använder attribut som förknippas med andra kulturer. Ett problematiskt agerande, enligt Jerker Bexelius.

Ulrika Svensson som är ansvarig för den här frågan i VM-organisationen säger till Sameradion att från organisationens sida sökte man den här gången efter en lokal företagare och inte specifikt en samisk företagare.

Hör Jerker Bexelius kommentera armbanden i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.