Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här kommer elbilarna i mål på torget i Östersund – hör om italienaren Guido Guerrinis upplevelse av rally på is och snö. Foto: Lena Samuelson/SVT

Winter Eco Rally 2024 lockade 22 elbilsekipage till Jämtland

Uppdaterad
Publicerad

På lördag eftermiddag rullade elbilarna i mål på torget i Östersund, efter första deltävlingen i cupen Eco Rally.

– Det var tufft i snön, men Bruno hjälpte oss, säger Guido Guerrini från Italien och visar upp sin vildsvinsmaskot.

Rally för tankarna till fart och fläkt och att köra snabbast. Men ekorallyt istället handlar om att köra utan fossilt bränsle och så energisnålt som möjligt.

– Stäng av värmen i bilen så går det mindre energi, tipsar föraren Guido Guerrini från Italien.

Majoriteten av de 22 förarna och kartläsarna i tävlingen var från Sverige, men även bilar från Frankrike, Tjeckien, Rumänien, Spanien, Italien och Belgien hade letat sig upp till Jämtland.

– Det var tuffa dagar i snön, säger Guido Guerrini som inte är van vid vintern och väglaget.

Det är andra året som tävlingen arrangeras i Östersund. Den är en deltävling i FIA Bridgestone Eco Rally Cup 2024, och det enda nordiska stoppet på touren.

Vad är Eco Rally?

Runt 30 bilar var anmälda till Winter Eco Rally 2024 i Östersund. Det är vanliga standardelbilar som ska laddas med energi från vind- och vattenkraft.

Rallyt körs på vanliga vägar – både idealtid och energiförbrukning räknas in för att segra. Bilarna ska passera över 200 mätpunkter.

Sträckorna gick från Östersund till Gräftåvallen 26 januari, och till Gåxsjö den 27 för att sedan återvända till Stortorget i Östersund.

Det är den första deltävlingen för i år, och den internationella cupen avslutas i november.

Källa: Destination Östersund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.