”Om vi inte får mat som gåvor så får vi ingen mat”, säger Phraben Molen är munk.

Munkarna i Brunflo riskerar att beskattas

Uppdaterad
Publicerad

Det buddhistiska templet i Brunflo har blivit föremål för Skatteverket. Myndigheten anser nämligen att munkarna som är där får betalt i form av mat och bostad. Nu kan föreningen som driver templet tvingas betala arbetsgivaravgift.

Inne i templet i Brunflo pågår en matceremoni. Två munkar är på besök och nu läggs olika maträtter upp på ett fat. Först får munkarna ta den mat de vill, därefter samlas de andra runt maten.

– Det är min mat, jag delar min mat, säger Prakhong Lyrén som är ordförande i den ideella föreningen Wat Pah Sokjai som driver templet.

Skatteverkets beslut är överklagat

Men nu har föreningen blivit ett ärende för Skatteverket. Myndigheten har krävt att föreningen ska betala arbetsgivaravgift för munkarna. Man anser att munkarna får fri mat och bostad för det uppdrag de utför åt verksamheten.

Ett beslut som föreningen överklagat till Förvaltningsrätten då de anser att Skatteverket missuppfattat munkarnas arbete och hur det fungerar med exempelvis matgåvorna.

I klippet ovan berättar han och Prakhong Lyrén mer om detta.

Flera munkar har lämnat

Tidigare var Phraben Molen ofta i templet i Brunflo men numera är han mestadels i Norge. Detta på grund av det pågående ärendet i Förvaltningsrätten. Det har även andra munkar gjort.

– De vill inte att templet ska betala något till Skatteverket på grund av dom. De vill inte vara en belastning, säger Prakhong Lyrén..

Att munkarna försvunnit är en sorg för föreningens medlemmar.

– De är mina lärare. De lär mig så mycket. När de inte är här, vem ska då lära mig om buddhism? frågar Khwanruan Rattanaanan som är i templet på besök.

SVT har varit i kontakt med Skatteverket men de vill inte kommentera ärendet då det är en pågående process i Förvaltningsrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.