Nytt vite för SJ på grund av brister i nattågstrafiken mellan Duved och Stockholm. Foto: Henrik Montgomery/TT

Ytterligare böter för SJ – totalt över två miljoner senaste året för Stockholm-Duved

Uppdaterad
Publicerad

I början av maj utfärdade Trafikverket det senaste beslutet om vite som rör nattåg till Jämtland. Den här gången handlade det om 628 500 kronor.

Det senaste året har Trafikverket belagt SJ med 2 092 000 kronor i vite för brister i hur nattågstrafiken bedrivits mellan Duved och Stockholm i båda riktningar. Bristerna som listas är Bristande punktlighet, inställd trafik, bristande produktion och bristande komfort.

Dåliga toaletter återkommande problem

Den senare av punkterna innefattar bland annat funktionen på duschar och toaletter. Det är också den punkten som genererar den största delen av vitet. Drygt 300 000 kronor rör dåliga toaletter under årets första kvartal. Totala summan för kvartalet är 628 500 kronor.

Mindre pengar till nattågen

Vitet regleras genom att SJ får mindre pengar, motsvarande vitesbeloppet, av Trafikverket för nästa avtalsperiod. SJ har fått den här typen av vite flera gånger tidigare – se tidigare artiklar på ämnet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.