Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Iréne Sjövall-Sanned, ordförande Vårdförbundet Jönköpings län, besvara frågan om hur vården kan komma att påverkas om det blir blockad. Foto: TT/Gustaf Söderström/SVT

124 000 övertidstimmar – nu förbereder Vårdförbundet blockad i Region Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

Under förra året jobbade Vårdförbundets yrkesgrupper 124 000 övertidstimmar inom Region Jönköpings län. Nu har de varslat om blockad mot övertid för 3 000 medarbetare – men lägger ansvaret på arbetsgivaren.

Vårdförbundet har varslat om övertids-, mertids- och nyanställningsblockad i hela landet från och med torsdag 25 april klockan 16.00. Det innebär att Vårdförbundets medlemmar inte får jobba övertid eller mertid.

Totalt i landet berörs 63 000 av Vårdförbundets medlemmar och i Region Jönköpings län handlar det om 3 000 medarbetare.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

Arbetsgivaren kan under blockaden inte heller göra nyanställningar inom de yrkesgrupper som berörs av blockaden: barnmorskor, biomedicinska analytiker, sjuksköterskor och röntgensjuksköterskor.

Förhandlingarna om avtal ligger helt nere

Vårdförbundets motivering till blockaden är att arbetsgivaren Sveriges kommuner och regioner (SKR)/Sobona och Vårdförbundet inte kommer överens om villkoren i kollektivavtalet.

Avtalsförhandlingarna har pågått sedan årsskiftet men nu ligger de nere helt och hållet.

– Vi kräver hållbara heltidstjänster och hållbara scheman som inte ändras ständigt och där man inte återkommande behöver ta extrapass och jobba övertid, säger Iréne Sjövall-Sanned, ordförande Vårdförbundet i Jönköpings län.

I klippet ovan: hör Iréne Sjövall-Sanned besvara frågan om hur vården kan komma att påverkas om det blir blockad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

Mer i ämnet