En 16-åring har häktats, misstänkt på sannolika skäl för mordet på en EU-migrant som hittades död i en park i början av augusti. Foto: TT & Andreas Söderlund/SVT

16-åring häktad – misstänks för mord på EU-migrant

Uppdaterad
Publicerad

En 16-årig pojke från Huskvarna häktades i dag misstänkt för att ha mördat en hemlös EU-migrant i en park i Huskvarna i början av augusti. Han häktades på sannolika skäl misstänkt för mordet – vilket är den högre misstankegraden.

– Vi har en god bild av vad som har hänt. Det är som jag säger sannolika skäl, säger åklagaren Linda Schön som i övrigt var förtegen om detaljer i utredningen.

– Jag kan egentligen inte berätta någonting annat än att identiteten på mannen är klarlagd och att mannens anhöriga ska underrättas, säger hon.

Fallet ”Gica”

Åklagaren säger att man eftersöker vittnesmål och tips från personer som befunnit sig vid platsen under kvällen för mordet.

– Vi letar efter två personer som ska ha passerat förbi platsen, säger hon.

Dessutom är man intresserad av filmmaterial från mordkvällen.

– Vi har visst filmmaterial. Men allt filmmaterial som kan vara intressant tar vi gärna emot, säger åklagaren Linda Schön.

Hölls i säkerhetssalen

Häktningsförhandlingarna hölls i sal 1 i Jönköpings tingsrätt. Det är säkerhetssalen där det är pansarglas mellan åhörarna och övriga.

Den 16-årige pojken satt med en grön filt ovanför ansiktet.

Åklagaren hade begärt honom häktad på sannolika skäl misstänkt för mordet på en EU-migrant i Huskvarna. Det är den högre misstankegraden.

Domaren frågade om den misstänktes namn. Han nickade under filten, men sade ingenting. Advokaten bekräftade hans namn.

– Min huvudman förnekar brottsmisstanken. Han bestrider häktningsyrkanden. Han bestrider även restriktioner, säger advokaten Anders Tolke.

Bakom lyckta dörrar

Både försvarsadvokaten och åklagaren begärde sedan att häktningsförhandlingen ska hållas bakom lyckta dörrar. Och det samlade pressuppbådet fick lämna salen.

Häktningsförhandlingar brukar vara över på 30 minuter. Men här tog det betydligt längre tid än så, närmare 80 minuter. När åhörarna släpptes in igen kom beskedet att pojken häktas på sannolika skäl misstänkt för mord.

Efter häktningsförhandlingen meddelar försvarsadvokat Anders Tolke att man kommer att överklaga beslutet om häktning. Åtal ska väckas senast den 13 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet ”Gica”

Mer i ämnet