Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisens tekniker på platsen utanför Vetlanda där den försvunna 21-åriga kvinnan från Vetlanda hittades död. Foto: Adam Ihse/TT

18-åringen medger att hon flyttat på Toves kropp

Uppdaterad
Publicerad

Den 18-åring som, tillsammans med en 20-årig kvinna, sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för mord och gravfridsbrott i Tove-fallet berättar nu att hon varit med och burit Toves kropp.

– Hon har uppmanats att bära och känt sig tvingad att medverka, säger advokat Mikael Svegfors till SVT.

Den 18-åriga kvinnan är misstänkt för att tillsammans med sin 20-åriga väninna ha dödat Tove och gömt kroppen i ett skogsparti utanför Vetlanda den 16 oktober förra året. Hittills har 18-åringen nekat till brott. När SVT:s reportrar Karin Fagerlund och Lasse Lampers, som arbetar med en dokumentär om fallet, pratar med advokat Mikael Svegfors under torsdagen ger han indikationer på att 18-åringen upplevt tvång.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ur kommande SVT-dokumentär om mordet på Tove i Vetlanda – inspelat i torsdags

Skyller på berusning 

Efter att senare ha talat ytterligare med sin klient berättar han på fredagen vilken inställning 18-åringen har till misstankarna. 

– Min klient har inte medverkat i eller ens varit medveten om huvudbrottet, beroende på berusning. Medveten blir hon först senare under natten. När det gäller brott mot gravfriden så har hon uppmanats att bära och av rädsla känt sig tvingad att medverka, säger Mikael Svegfors på telefon till dokumentärteamet. 

Menar hon alltså att det är 20-åringen som ensam har dödat Tove? 

– Ja, vi pratar ju om det slutna rummet där det finns två personer, så ja det är korrekt.

Om 18-åringen har hjälpt till att flytta kroppen hela vägen till fyndplatsen, öster om Vetlanda, vill Mikael Svegfors inte gå in på.

Åklagaren: Ändrar inte misstankarna mot henne

Åklagare Adam Rullman svarar i ett mejl att 18-åringens nya inställning inte ändrar misstankarna mot henne.

– Som jag ser på utredningsläget just nu är hon, oavsett den förklaring som du hänvisar till, misstänkt för delaktighet i båda gärningarna, vilket hon också är häktad för. Hur jag ser på hennes förklaring i förhållande till bevisningen i övrigt får jag återkomma till vid en eventuell huvudförhandling.

20-åringen har delvis erkänt

Den 20-åriga kvinnan erkände strax före nyår att hon har misshandlat Tove och flyttat på hennes kropp, men hon erkänner inte mord.

SVT Nyheter Jönköping söker 20-åringens försvarsadvokat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att få en sammanfattning av Tove-fallet på 60 sekunder. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunna Tove i Vetlanda hittad död

Mer i ämnet