Hur lik är en barbie eller andra dockor som barn leker med i dag, de som lektes med i slutet av 1800-talet? Svaret på det kan du få på Visingsö, där Marie-Louise Hallström ställer ut sin privata samling. Foto: Oskar Wetter

1800-tals dockor på nytt leksaksmuseum på Visingsö

Uppdaterad
Publicerad

Hur lik är en barbie eller andra dockor som barn leker med i dag, de som lektes med i slutet av 1800-talet? Svaret på det kan du få på Visingsö, där Marie-Louise Hallström ställer ut sin privata samling.

– Jag fick jag en hel del när jag var liten. Sen flyttade mamma till Gränna på 80-talet och då bad hon mig gå igenom mina gamla saker, säger hon.

Hon har länge samlat på dockor, dockskåp och andra leksaker. Tanken var från början inte att samlingen skulle visas för någon, utan mer av en hobby.

– Det var så att jag började ställa upp mina dockor i mammas gårdshus på hyllor och så, säger Marie-Louise Hallström.

Museichefen fick höra om den unika samlingen

Foto: Oskar Wetter

Ryktet spred sig och museichefen för Grenna-museet fick höra om Marie-Louise privata lilla utställning.

– När han fick se dem så insisterade han på att de skulle ställas ut på riktigt. Jag var först tveksam men sen blev det så, säger hon.

Det är med andra ord inte första gången hon ställer ut dem. Samlingen har tidigare visats på Grenna-museet och Nordiska museet i Stockholm.

Vill visa mer än bara leksaker

– Min förhoppning är att besökarna kommer få med sig något efter ett besök här. Några kanske kommer för att uppleva gamla minnen men kanske främst de yngre lär nog lära sig lite historia, säger Marie-Louise.

I sina montrar vill hon visa mer än själva dockorna, säger hon. Att skildra hur det var för barn förr i tiden, samt att leksaker i överflöd inte alltid varit givet.

– Innan sent 1800-tal massproducerade man inga dockor. Då fick de flesta nog nöja sig med en trasdocka som familjen fick göra själv.

”Minimuseum”

Leksaksbondgård från 50-talet. Foto: Oskar Wetter

Det är däremot första gången hon gör det i sitt egna lilla ”mini-museum”, som Marie-Louise Hallström själv kallar det.

– Ja det är ju inte jättestort. Kanske runt 25 kvadratmeter. Men ett tiotal montrar har jag fått ihop, och är väldigt nöjd, säger hon.

Museet är en ombyggd fastighet på den mark Marie-Louise Hallström ärvt på Visingsö. Den tredje juli öppnas portarna för alla som är som vill leksakshistoriens vindslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.