Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du personalens oro inför sommaren. Foto: Ebba Eriksson/SVT

Oro på Ryhov i Jönköping när vårdplatser kan dras in

Uppdaterad
Publicerad

Två tredjedelar av vårdplatserna kan försvinna på Länssjukhuset Ryhovs akutvårdsavdelning i sommar – något som skapar stor oro bland personalen.

– Alla har rätt till vård, vi vet inte om det kommer kunna uppfyllas, säger Hanna Nilsson, sjuksköterska.

Personal på Länssjukhuset Ryhovs akutvårdsavdelning har fått information om att två tredjedelar av platserna, alltså 24 av totalt 36 vårdplatser, kommer försvinna.

– Vi har gått och oroat oss hela vintern, man känner att stämningen i gänget har förändrats, säger sjuksköterskan Alida Mårtenson.

Utöver att flera vårdplatser kan försvinna så försvinner en del personal från akutvårdsavdelningen till akutmottagningen, vissa blir beordrade och andra väljer det frivilligt.

Hör mer om hur det kan påverka patienterna och personalen i klippet ovan.

Inget beslut taget

I en skriftlig kommentar till SVT Nyheter Jönköping säger sjukvårdsdirektör Agneta Ståhl, att inget slutgiltigt beslut ännu är taget gällande antalet sommarplatser på just akutvårdsavdelningen.

– Det finns ett beslut från januari som säger att Ryhov ska ha lika många vårdplatser under 2024 som under 2023, vilket anses kunna tillgodose de behov som finns. Nu pågår en planering kring var platserna ska finnas, och det kan då bli så att vissa avdelningar av olika skäl får dra ner mer än andra. Men på totalen finns det alltså ingen planerad neddragning av vårdplatser jämfört med förra sommaren.

Personalen är oroliga inför sommarbemanningen och hur det ska påverka deras arbetsbelastning, hur ser du på deras oro?

– Vi gör en planering för att alla ska få fyra veckors semester under sommaren. I övrigt försöker vi arbeta så gott vi kan för att ge en så bra arbetsmiljö som möjligt, det är en viktig aspekt i det pussel som läggs. Sen måste vi vara tydliga med att sommaren ofta är en ansträngande period för medarbetare inom sjukvården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.