När Arvid blev sjuk var mamma Angelica Säleby gravid i vecka 37. Det blev en kaosartad tid med mycket att lära om den nya sjukdomen. Foto: Kristin Renulf / SVT

3-årige Arvids mamma: ”Vi skuldbelade oss själva”

Publicerad

När Angelica Sälebys son fick diagnosen diabetes typ 1 i maj i år, var föräldrarnas första reaktion att ta på sig skulden för att sonen blivit sjuk. Arvid från Nässjö är ett av ovanligt många barn i Jönköpings län som insjuknat i diabetes i år.

Eftersom det inte finns några andra med typ 1-diabetes i 3-årige Arvids släkt, antog föräldrarna att det var familjens levnadsvanor som orsakat att sonen blivit sjuk. Men idag vet de att de inte hade kunnat förhindra att Arvid fick sjukdomen.

– På sjukhuset sa läkarna att han haft oturen att få typ 1-diabetes helt enkelt. På ett sätt var det värre för då hade man inget att skylla på, säger Angelica Säleby.

Var höggravid

Det var i maj som Arvid började kissa på sig om nätterna och på dagarna drack han ovanligt mycket. Ett blodsockerprov, där värdet bör ligga mellan 4 och 8, visade 29 och misstankarna om diabetes bekräftades snart.  

Angelica Säleby var då höggravid med parets andra barn. Mitt i allt fick familjen tillbringa elva dygn på sjukhus för att lära sig allt om den nya sjukdomen.

– Det var en intensiv tid. Mycket känslor och information och inte så mycket sömn.

I klippet kan du se Angelcia Säleby om hur livet ser ut idag, efter upptäckten av sonens typ 1-diabetes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.