Lille Bill har haft diabetes typ 1 i knappt två månader. Mamma Lina Sjöblom säger att allt hittills gått bra, men att chocken kanske kommer senare. Hör hennes berättelse i klippet. Foto: Kristin Renulf / SVT

Bill 1 år – yngst i Jönköpings län att få diabetes i år

Uppdaterad
Publicerad

Bill från Gränna var bara 14 månader när han fick diagnosen diabetes typ 1 för drygt en månad sedan. Han var då det 31:a barnet och yngst i Jönköpings län att insjukna i diabets hittills i år.

Mamma Lina Sjöblom berättar att det var när Bill plötsligt började kissa igenom blöjan flera gånger per natt som föräldrarna började ana att något inte stod rätt till. Han drack också stora mängder vatten.

– Dagen innan vi åkte in till sjukhuset drack han 2,6 liter. Han åt också väldigt dåligt och tappade i vikt.

Familjen spenderade tio dagar på sjukhus där de fick lära sig allt om sjukdomen och hur den ska hållas i schack.

– Jag kan känna att vad lätt livet var innan när man inte behövde hålla på att väga maten, räkna koldydrater, ta hans kvot och se till att spruta in rätt mängd insulin.

Accepterar läget

Men Lina Sjöblom säger att de som föräldrar ändå kände en lättnad när diagnosen var klar. Nu visste de vad som var fel med Bill och kunde få hjälp. Och Bill verkar ha accepterat alla nålstick och sin insulinpump som han ständigt bär på sig.

– Han känner nog att han mår bättre. Den som påverkats mest är nog hans storebror. Det är inte alltid lätt för en femåring att acceptera eller förstå.

Vad tänker du om att det är så många små barn som insjuknat i diabets i Jönköpings län i år?

– Det är helt galet. Jag kan inte förstå det. Bara här i Gränna vet jag om tre nya diabetesbarn i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.