Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om julmarknaden i klippet och om hur den lyckats finnas kvar efter 30 år. Foto: Ebba Öberg/SVT

30-årsjubileum – så viktig är julmarknaden för Eksjö

Uppdaterad
Publicerad

Julmarknaden i Eksjö är en av de största i länet och en viktig helg för hela kommunen.

– Vi tror på trettio- till fyrtiotusen besökare i år, säger Eksjös kulturchef Thomas Hanzén.

Sedan 1993 har Eksjö haft sin julmarknad, men vintern 2020 fick marknaden ställas in på grund av coronapandemin. När marknaden väl drog igång igen blev det besöksrekord.

– 2021 kunde vi sätta igång igen, men med begränsningar. Däremot 2022 hade vi besöksrekord här med över 40 000 människor, säger Thomas Hanzén och menar att marknaden är jätteviktig för bland annat näringslivet.

– Om du tänker dig själv att du skulle ha en butik här och helt plötsligt har du – 30 till 40 000 människor som är en potentiell kund. Det betyder jättemycket för restauranger och handlare här.

Tänker på säkerheten

– Vi har alltid hög säkerhet på Eksjö julmarknad. Vi anställer alltid en säkerhetschef, utbildar personalen i säkerhetstänkande och spärrar av alla vägar upp mot torget och gågatan. Så det finns ingen risk att någon skulle kunna köra in med något fordon, säger Thomas Hanzén.

I klippet berättar han bland annat om hur marknaden lyckats finnas kvar i 30 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.