Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet återförenas fikakamraterna på årsdagen. Denna gången vid sidan av Brahegatan för att inte störa trafiken. Foto: Irma Hellman/SVT

50 år sedan E4:an flyttades – protester har blivit hejarop

Uppdaterad
Publicerad

För exakt 50 år sedan flyttades E4:an från Gränna och ortsborna reste sig upp i protest. Man menade att trafikanter var ett minne blott och då kunde man lika gärna gärna ta en fika mitt på huvudgatan. 50 år senare tar Grännaborna återigen en fika på Brahegatan, men denna gången är stämningen muntrare.

För 50 år sedan anlades E4:an på Grännaberget och den gamla huvudvägen Brahegatan i Gränna var ett minne blott. Sedan dess gick huvudvägen inte genom tätorten längre och det blev ramaskri i Gränna. Torvald Gustafsson som bodde i Gränna på den tiden beskriver stämningen som vemodig.

– Vi tänkte att Gränna inte skulle överleva. Handlarna trodde att de skulle behöva slå igen, säger han.

Fika mitt på Brahegatan

Den 28 november 1972 dukade Grännaborna upp ett långt fikabord tvärs över Brahegatan. Torvald Gustafsson och flera andra menade att svenskarna skulle glömma bort Gränna och att handeln i tätorten skulle dö ut. Men så blev det inte – förutom polkagriskokeri får Gränna besök av flera tusen sommarturister varje år.

– På sommarhalvåret är det klart mycket bättre. På den tiden var det ingen som kunde gå utmed gatan på grund av den tunga trafiken, säger Torvald Gustafsson.

I klippet återförenas fikakamraterna. Denna gången vid sidan av Brahegatan för att inte störa trafiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.