Mellan 600-700 gravstenar väntar på att återanvändas. Foto: SVT

700 gravstenar får nytt liv i Jönköping

Publicerad

Ett stort antal gravstenar återanvänds. Just nu står närmare 700 gravstenar på Skogskyrkogården i Jönköping och väntar på nytt liv.

Det har blivit allt vanligare att kyrkoförvaltningar runt om i landet ger gamla gravstenar ett nytt liv.

-Det blir mer vanligt tack vare att man allmänt ute i samhället pratar om återvinning i en större omfattning än förr, säger kyrkogårdskonsulent Christer Pettersson på Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, som är en rådgivningsenhet för landets församlingar och pastorat kring begravnings- och kyrkovårdsfrågor.

På Skogskyrkogården i Jönköping står runt 600–700 återlämnade gravstenar som antingen väntar på att hamna på en ny gravplats eller på att återanvändas på ett annat sätt.

Många gravstenar väntar på att återvinnas. Foto: SVT

-Vi monterar ungefär 100 återanvända stenar om året. Man betalar inget för själva stenen utan man får stå för transport, bearbetning av stenen och monteringen. Vi har även använt återlämnade gravstenar till en askgravplats, säger David Yesil, ansvarig för gravstensåtervinningen i Jönköping.

”Populärt en längre tid”

Kyrkogårdsförvaltningen i Jönköping har arbetat på detta sätt sedan tidigt 1990-tal, säger kyrkogårdschefen Mathias Johansson.

-Då kom första tanken om miljövinsten med återanvändning. Det har varit populärt en längre tid, men jag kan inte säga om det är av ekonomiska skäl eller om man börjar bli mer miljömedveten, säger han.

Gravrätt innebär att personer som är folkbokförda i Sverige när de avlider har rätt att begravas på en av Sveriges allmänna begravningsplatser.

Gravrätten varar oftast i 25 år och den förutsätter att det finns anhöriga som då blir gravrättsinnehavare. Om anhöriga inte finns gäller andra regler.

En gravrättsinnehavare kan när som helst välja att återlämna gravrätten. Det är upp till innehavaren vad som då sker med en eventuell gravsten.

Om en anhörig inte själv vill behålla stenen övergår ägandet till kyrkoförvaltningen. Då sker en bedömning om stenen kan återanvändas eller om den exempelvis ska gå till dekonstruktion.

Källa: Svenska kyrkan, kyrkoförvaltningen i Malmö

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer