Anna Pettersson och Johanna Nero hjälps åt att göra fint inför alla besökare som kommer till helgen. Foto: Ellinor Eke-Göransson

Här förbereds kyrkogården inför allhelgonahelgen

Publicerad

Löven ska bort, grusgravarna ska krattas och gravstenarna ska säkras – i helgen är det dags för en av kyrkogårdarnas största högtider och förberedelserna är i full gång på Slottskyrkogården i Jönköping.

Allhelgona är en högtid som lockar många besökare till kyrkogårdarna. Bara på Slottskyrkogården beräknas ungefär 800 personer komma.

– Det handlar om tusentals som är på våra kyrkogårdar just denna helgen, säger Johanna Nero som är kyrkogårdsförman.

Personalen arbetar just nu med att säkerställa så att det är ordning och reda på kyrkogården.

– Även om någon kommer hit i ett läge där man inte mår 100 procent bra, kan jag ha gjort att miljön är ganska trevlig, kanske man ändå går härifrån med lite lättare hjärta, säger Anna Pettersson som är kyrkogårdsarbetare.

Säkrade gravstenar

Begravningslagen säger att en gravsten ska hålla för 35 kg och det är säkerställt på Slottskyrkogården.

– De som är instabila stöttar vi upp så de ska klara trycket tills de blir åtgärdade, säger Johanna Nero.

Det är inte bara en tid att tända ett ljus vid gravarna, det är även många som har anhöriga någon annanstans som vill tända ett ljus på Slottskyrkogråden.

– Det är jättemånga som tänker ljus i minneslunden denna helgen, säger Johanna Nero.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.