Flyktingar i Jönköping har levt med löss i ett halvår. Foto: SVT

80 saneringar – men lössen är kvar

Uppdaterad
Publicerad

Trots en mängd saneringar, är problemen med löss på asylboendet på Rosenlund i Jönköping omfattande. Migrationsverket står nu näst intill maktlöst inför problemet.

– Lössen bor i sängen och kommer fram på natten när ljuset släcks. De bits och jag kliar mig så blodet rinner, berättade Merna Abdullfath, en av de boende, när SVT Nyheter Jönköping träffade henne i somras.

Och nu ett halvår senare kvarstår problemen trots intensiva insatser.

80 saneringar

– Vi har genomfört saneringar i princip varje vecka och förra året gjorde vi 80 stycken.

– Problemet är att människor kommer och går hela tiden, vilket gör det svårt att få till effektiva rutiner, säger Jonas Lindell, enhetschef Migrationsverket.

Enorma kostander

Antalet asylboenden förväntas att minska i Jönköping. Men att lägga ner boendet på Rosenlund är inte aktuellt enligt Migrationsverket. Trots att saneringarna kostar stora summor varje år.

– Vi har personer med särskilda behov som behöver närheten till länssjukhuset Ryhov och då försöker vi placera dem på Rosenlund, säger Jonas Lindell.

– Likaså är närheten till Migrationsverkets lokaler också bra då boendet fungerar som transitboende vid möten. Så det är viktigt för oss, fortsätter han.

Så vad ska ni göra?

– Vi får fortsätta bekämpningen i samma utsträckning som nu och hoppas att lössen någon gång försvinner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer