Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Henrik Thell är arbetsledare för arbetet med att fälla de runt 90 almar som drabbats av almsjukan i länet. Foto: Hanna Källebring/SVT

90 almar ska fällas – har drabbats av almsjukan

Publicerad

90 sjuka almar håller just nu på att fällas i länet på grund av almsjukan. Ungefär 60 av dessa står i Hotellträdgården i Eksjö idag.

– Det går inte att göra något när trädet väl är smittat, då får man ta ner och plantera nya. Annars finns det en risk att det blir en fara för allmänheten om de står kvar, säger Henrik Thell, vd på Thells och arbetsledare för trädfällningen.

I februari förra året fälldes 62 almar i centrala Eksjö till följd av almsjukan, då med en förhoppning om att inga fler intilliggande almar skulle riskera att bli smittade. Men almsjukan har alltså fortsatt att sprida sig i staden även efter.

Vaccin mot almsjuka

Ett vaccin mot almsjuka har tagits fram och testats på bland annat Gotland tidigare. Men Henrik Thell menar att det både är för dyrt och tidskrävande att vaccinera alla almar.

Idag kostar en vaccindos för en alm runt fem tusen kronor och en ny dos måste ges varje år för att almen inte ska riskera att bli smittad.

Hör Henrik Thell berätta mer hur almarna smittades av almsjukan i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer