22-åringen är troligen på plats under förhandlingarna. Foto: TT/SVT

22-åringen häktas – besked från tingsrätten

Uppdaterad
Publicerad

Efter dådet i Vetlanda har den misstänkte 22-åringen häktats, meddelade Eksjö tingsrätt efter förmiddagens förhandling. 22-åringen var upprörd i rättssalen och fick ett vredesutbrott.

22-åringen häktas på sannolika skäl misstänkt för mordförsök i sju fall, meddelade tingsrätten strax efter klockan 11 på fredagen.

En timme tidigare hade 22-åringen anlänt till häktningsförhandlingen haltandes och med bandage om handen. Han såg först relativt oberörd ut, enligt SVT:s reporter Oskar Jönsson på plats.

Våldsdådet i Vetlanda

Slog näven i bordet

Men när sedan förhandlingen inleddes blev 22-åringen upprörd. Han skrek, slog näven i bordet och tog till orda och avbröt förhandlingen.

Oskar Jönsson berättar att 22-åringen ombads att vara tyst då åklagaren lade fram sina skäl till varför han menade att 22-åringen skulle häktas.

”Jag har inte gjort någonting, jag har bara varit hemma”, skrek mannen i rättsalen.

– Det var ganska upprört till en början, berättar Oskar  Jönsson.

Bakom stängda dörrar

Åklagaren yrkande att 22-åringen ska häktas för sju fall av mordförsök och han anser att det finns risk att den misstänkte fortsätter sin brottslighet och sa att 22-åringen därför bör häktas med begränsningar.

Den misstänktes advokat Christian Berntö sade att hans klient bestrider häktningen men avstod från att precisera varför.

Därefter beslutade rätten att häktningen skulle ske bakom lyckta dörrar på grund av förundersökningssekretess och media och allmänhet fick lämna rättssalen.

22-åringen närvarade sedan via video från sal 3 i tingsrätten när han fick häktningsbeskedet. Han tog sig för munnen och såg fundersam ut, berättar Oskar Jönsson.

Åklagaren fick igenom sin begäran om tillstånd för restriktioner. Åtal ska väckas senast den 19 mars.

Räknar med omfattande förhör

Christian Berntö fick på torsdagen uppdraget att vara offentlig försvarare för 22-åringen. Innan häktningsförhandlingen hade han hunnit träffa sin klient vid ett tillfälle, i samband med ett kort förhör på sjukhuset där 22-åringen vårdas för sin skottskada. 22-åringen delgavs vid det förhöret misstankarna.

– Jag utgår från att det sedan kommer bli ett omfattande förhör nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet i Vetlanda

Mer i ämnet