Polisen efter attacken i Vetlanda: Ett exceptionellt grovt ärende

Uppdaterad
Publicerad

Efter våldsdådet i Vetlanda misstänkts den 22-årige gärningsmannen för försök till mord i sju fall.

– Det här är ett exceptionellt grovt ärende, säger Carina Lennquist, biträdande Regionpolischef, i SVT:s Morgonstudion.

Mannen är anhållen och under förmiddagen väntar häktningsförhandling.

Det var klockan 14.54 på onsdagen som det första telefonsamtalet inkom, om att flera personer blivit attackerade vid Bangårdsgatan i centrala Vetlanda.

En kvart senare var polisen på plats.

Då hade gärningsmannen hunnit attackera sju personer, alla män, med kniv. Av allt att döma slumpmässigt. Den misstänkte mannen, en 22-åring, sköts i benet av polisen.

– Det är ett väldigt grovt och allvarligt brott, säger biträdande Regionpolischef Carina Lennquist.

– Vi har tränat på det här som vi kallar pågående dödligt våld under många år nu, och det vi kan se utifrån polismännens agerande i Vetlanda häromdagen var att det gjordes föredömligt, att de snabbt kunde lokalisera, oskadliggöra och avbryta våldet.

Utredningsarbetet fortsätter

Händelsen rubriceras som flera fall av mordförsök. Det har hållits ett kortare förhör med 22-åringen, som fortfarande befinner sig på sjukhus.

– Gärningsmannen går till häktning i dag. Vi är fortfarande i det inledande skedet och vi får god hjälp av hela svensk polis i det, säger Lennquist.

Motivet var inledningsvis oklart och är fortfarande okänt. Brottsrubriceringen ändrades vid ett läge till misstänkt terrordåd, vilket sedan ändrades tillbaka till försök till mord.

– Däremot släpper vi inte andra kopplingar. Vi kan inte nöja oss med att säga att en gärningsman är gripen och nu har vi löst det här.

– Vi har gjort mycket goda initiala utredningsåtgärder, med bra bevisning och teknisk undersökning och sådär, men utredningen måste löpa på.

Häktningsförhandlingen är satt att genomföras i Eksjö tingrätt klockan 10 på fredagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.