Niklas Lavesson, professor Tekniska högskolan i Jönköping. Foto: TT/SVT

Så nära är vi självkörande fordon på våra vägar

Uppdaterad
Publicerad

Flera försök med självkörande fordon pågår just nu runt om i landet. Men AI-professorn Niklas Lavesson, vid högskolan i Jönköping, tror att det lär dröja innan de blir vanliga på vägarna.

Orsaken är att det enligt honom är långt kvar till AI-teknik (artificiell intelligens) som kan hantera oförutsedda händelser.

Men just nu pågår det flera försök med självkörande bilar i Sverige. Transportstyrelsen har beviljat tillstånd till försök med självkörande bussar i Stockholm och Göteborg. Myndigheten har även beviljat tillstånd för försök med självkörande personbil i Göteborg i Volvos så kallade Drive med-projekt.

Självkörande bilar

Försök på Skruvgatan

Även i Jönköping är ett försök med självkörande lastbil pågång. Det är DB Schenker som sökt tillstånd för att köra en sträcka på Skruvgatan. Ärendet handläggs just nu hos Transportstyrelsen, men ännu finns inget tillstånd beviljat för körning på allmän väg.

Hör Niklas Lavesson förklara hur långt den tekniska utvecklingen med självkörande bilar har kommit i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Självkörande bilar

Mer i ämnet