För andra gången på kort tid har Åke Eiborns solpaneler stulits. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Åkes solpaneler stulna – igen

Uppdaterad
Publicerad

Återigen har Åke Eiborn utanför Värnamo råkat ut för tjuvar. Precis som i mars tidigare i år, har alla hans 40 solpaneler stulits.
– Jag höll på att börja gråta när jag upptäckte det, säger han.

Det var i går söndag, när Åke Eiborn vakande på sin gård i Hjälshammar som han upptäckte stölden. Alla 40 solpanelerna var borta – igen.

– Jag blev helt mållös. Man tror inte att det är sant, inte igen. Jag fick ta fram kikaren för att riktigt kunna se.

Och det är som sagt inte första gången Åke Einborn drabbas. Det här är den andra stölden på drygt ett halvår och tillvägagångssätten är lika.

LÄS MER: ”Går i princip inte att förhindra”

– Solpanelerna står fästa på marken ungefär 70-80 meter från huset. Och jag har inte märkt någonting. Det är ändå 40 stycken som väger 20 kilo var så det borde tagit en stund, säger han.

Så sent som i mars drabbades Åke Eiborn av ytterligare en stöld. Foto: SVT

Värda över 80.000 kronor

Åke Eiborn tror att tjuvarna har hållit utkik några kvällar i förväg och kanske till och med börjat skruva loss panelerna. Efter förra stölden har fästanordningarna förstärkts på säljarens inrådan, men det var inte tillräckligt för att förhindra ytterligare en stöld.

– Jag har också belysning på panelerna men den släcks efter en stund. Det hade de säkert koll på.

Värdet på solpanelerna beräknas uppgå till mellan 80.000-100.000 kronor. Åke Eiborn har precis varit och besökt sitt försäkringsbolag när vi når honom.

– Det ställer ju till en hel del. Jag är ju inte utan ström i alla fall, men de här panelerna genererar ungefär vad jag förbrukar på en dag.

Kommer du att ge upp det här med solpaneler nu?

– Nej, det vill jag helst inte göra för jag tycker att det fungerar så bra.

Hur kan man förhindra sådana här stölder?

– Det finns olika larm som ringer till telefonen till exempel. Och kanske mer belysning.

LÄS MER: Tjuvar stal alla Åkes solpaneler

Nu kommer Åke Eiborn att titta på ytterligare sätt att säkra upp panelerna så att en tredje stöld inte inträffar. Han hyser inga större förhoppningar om att de båda stölderna kommer att klaras upp.

Stölderna påminner om varandra. Så här såg det ut i mars. Foto: Bernth Nyberg

– Nej, panelerna finns antagligen utomlands vid det här laget. Och polisen ville först inte ens komma hit för att säkra spår. De kom först efter påtryckning från mig. De har mycket annat att göra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer