Samtliga 40 av Åke Eiborns solceller stals natten till tisdagen. Foto: Kaisa Andersson/SVT

Tjuvar stal alla Åkes solpaneler

Uppdaterad
Publicerad

Solceller till ett värde av 80.000 kronor stals från Åke Eiborns gård utanför Värnamo. Nu vill han varna andra.

Det var natten mellan måndagen och tisdagen som tjuvar tog sig in på fastigheten i Hjälshammar, strax söder om Värnamo. Morgonen därpå, när Åke Eiborn skulle gå ut och hämta bilen ur garaget, fick han se att hans lilla solcellsanläggning på gården var helt tömd på solceller.

– Jag trodde inte mina ögon, jag tänkte ”vad har hänt här?”. Lite av en chock var det, säger Åke Eiborn.

Värda 80.000 kronor

Samtliga 40 solceller, som levererar el och värmer upp bostadshuset, var bortplockade ur sina fästen. Och av hjulspåren i marken att döma har tjuvarna kört in på gården med en större lastbil. Ytterligare en bil, som kört in från ett annat håll, tros ha använts.

40 tomma fästen till solpaneler är det enda som finns kvar av Åke Eiborns solcellspark Foto: Bernth Nyberg

Solcellerna har ett totalt värde på omkring 80.000 kronor, men var som tur var försäkrade. Att tjuvarna kunde ta sig in utan att någon märkte det talar för att stöten föregåtts av noggrann planering, tror Åke.

– Jag tror det har varit förberett. De har sett vad de behövde för verktyg, kommit hit och gjort jobbet. När det är klart ringer man ett samtal och så kommer någon och hämtar det, då är det löst på en halvtimme. Det är snabba pengar, säger Åke Eiborn.

”Otroligt fräckt gjort”

Bernth Nyberg bor en kilometer bort och är vd för bolaget som levererat Åkes solpaneler. Han blev både förvånad och upprörd när han hörde om stölden. Enligt hans erfarenhet finns det bara ett liknande fall i Sverige där en stor mängd solceller stulits från en privatperson, och det var flera år sedan.

– Jag tycker det är helt otroligt fräckt gjort. Man kör in med en lastbil in på gårdsplanen nattetid och passerar då boningshuset på mindre än tio till 15 meters avstånd, säger Bernth Nyberg.

Han är övertygad om att flera personer varit inblandade i stölden: Solcellerna är inte svåra att ta loss från panelerna men allt som allt väger cellerna omkring 800 kilo. De skulle vara omöjliga att lasta snabbt om man utförde det själv, menar Bernth Nyberg.

– Jag skulle gissa tre till fyra personer som gör det här under en relativt kort tid nattetid. Sen krävs det en rejäl lastbil och någon sorts belysning måste man ha annars klarar man inte att lossa solcellerna.

Vill varna andra

För att förhindra att Åke Eiborns solpanelerna säljs vidare har Bernth Nyberg gått ut med information om stölden på Facebook. I skrivande stund har inlägget 2500 delningar.

– Vi är det enda företaget i Sverige som säljer den här typen av solceller, så jag känner att jag får försöka göra min del i det hela så att så många som möjligt får informationen om stölden om man hittar någon annons på Blocket till exempel, säger han.

Händelsen är polisanmäld och polisen var under tisdagen på plats för en brottsplatsundersökning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.