Rättegången kommer att kunna hållas senast i slutet av juli, enligt åklagare Adam Rullman. Foto: Mikael Fritzon/TT

Tove-rättegången skjuts fram – åklagaren begär mer tid

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren Adam Rullman begär att hovrättsförhandlingen i Tove-fallet skjuts fram och på fredagen tog hovrätten beslut att gå honom till mötes och flytta förhandlingen.

Rullmans begäran om att skjuta på rättegången kom efter att Clea Sangborn, som försvarar en av de dömda kvinnorna, kallat in ett expertvittne som ifrågasätter rättsläkarens bedömning av hur Tove dog. Det innebär att åklagaren Adam Rullman i sin tur behöver komplettera förundersökningen.

”Med anledning av att slutsatserna från en expertmyndighet ifrågasätts är det av stor vikt att den aktuella frågan omsorgsfullt och objektivt utreds”, skriver Adam Rullman i ett yttrande till hovrätten.

Rättsliga rådet

De rättsläkare som vittnade i tingsrätten ska upprätta ett kompletterande rättsmedicinskt utlåtande. Dessutom har Adam Rullman begärt att Socialstyrelsens rättsliga råd ska yttra sig. Båda dessa kompletteringar kommer ta tid och inte vara klara till det planerade datumet som var den 12-15 juni.

Hovrätten hörsammar alltså åklagarens begäran och tog under fredagen beslutet att flytta fram förhandlingen. Nytt datum finns dock inte fastställt ännu. Enligt åklagaren kan det bli aktuellt tidigast i början av augusti.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du rådman Erik Handmark motivera domen där båda åtalade kvinnorna döms till livstids fängelse för mord. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunna Tove i Vetlanda hittad död

Mer i ämnet