Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I spelaren bemöter åklagare Emma Harrius försvarets påståenden om att mannen först inte trodde att målsäganden var poliser och att 35-åringen inte hade uppsåt vid händelsen. Foto: Viktor Fridén/SVT

Åklagaren yrkar på att 35-åringen ska dömas för mordförsök på polismännen

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren Emma Harrius yrkade under rättegångens sista dag på att den åtalade 35-åringen ska dömas för mordförsök efter svärdattacken mot de båda polismännen i januari.

I sin slutplädering framförde hon dock att den misstänkte mannen bör genomgå en sinnesundersökning för att fastställa om han ska dömas till rättspsykiatrisk vård i stället för ett långt fängelsestraff.

Försättas på fri fot

Den åtalade 35-åringens försvarsadvokat, Tor Åström, hävdade i sin slutplädering att hans klient inte var vid sina sinnes fulla bruk vid attacken och därför inte haft något uppsåt. Därför borde han, enligt advokaten, försättas på fri fot.

Polis allvarligt skadad under ingripande i Jönköping

Tingsrätten beslutade efter överläggning att 35-åringen ska genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning och fortsatt sitta häktad i väntan på dom.

– De har konstaterat att det är övertygande bevisning och han är kvar i häkte i väntan på att han ska genomgå en stor undersökning. Det är i enlighet med min linje. Sen får vi se eftersom en del av den här rättspsykiatriska utredningen ska ta reda på om han har varit medveten om sina handlingar, säger åklagare Emma Harrius till SVT Jönköping.

Hur ser du på om rätten kommer fram till att han inte var vid medvetande?

Det får vi ta då.

Under tingsrättsförhandlingen menade försvaret att 35-åringen inte trodde att det var poliser hos honom initialt och att han inte hade uppsåt under händelsen. I spelaren berättar åklagare Emma Harrius hur hon ser på förklaringarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis allvarligt skadad under ingripande i Jönköping

Mer i ämnet