Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör när den mest allvarligt skadade polismannen berättade i rätten på frågor från sitt målsägarbiträde. Foto: SVT

Skadade polismannen: Vet inte om jag kommer jobba som polis

Uppdaterad
Publicerad

Polismannen skadades svårt när han och kollegan attackerades med svärd i Jönköping. Nu berättar han själv om händelsen i tingsrätten.

– Ska jag verkligen ligga och dö på en kall cykelbana? säger han i rättssalen.

Han hade jobbat som polis i drygt ett år när han och kollegan fick uppdraget att kontrollera den 35-årige mannen i januari.

Nu vet han inte om han kommer kunna fortsätta som polis.

Polis allvarligt skadad under ingripande i Jönköping

– Pulsen går upp bara jag ser en situation som är obehaglig på teve. Jag vet inte hur det kommer bli, sa han själv när han hördes i rätten på måndagen.

I klippet hör du polismannen själv beskriva vad han tänkte efter hugget

Efterföljandet pågick under en längre tid och han berättade hur de bland annat passerade en äldre dam med rullator.

– Jag är beredd med vapnet hela tiden. För oss är det ett ingripande för att hindra en person med svärd bland allmänheten. Det är ingen jakt.

Fick ingen reaktion

Till slut stannar den misstänkte och polismannen tar då fram sin batong. Han har då tidigare sprejat honom med pepparspray utan att få någon som helst reaktion.

– Jag ser att den misstänkte sätter sig ner på huk och då går jag fram och kastar en batong på honom för att få någon slags reaktion. Då vänder han sig om och jag känner att jag kommit för nära.

När polismannen fått hugget kommer ytterligare en patrull och han får hjälp av en kollega att hålla tryck på såret.

– Jag ser massvis av blod och känner att det här är inte bra. När jag ligger på marken gör det sjukt ont, men då har jag bara ett fokus att överleva.

Nekar till brott

Den 35-årige man som misstänks för mordförsök på två poliser nekar till brott. Han kommer höras när rättegången fortsätter på torsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis allvarligt skadad under ingripande i Jönköping

Mer i ämnet