Foto: TT

Akut blodbrist på länets sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Blodlagren på sjukhusen i Jönköpings län sinar. För vissa blodgrupper är läget akut. Nu har kallelser skickats ut till alla befintliga blodgivare.

Inför sommaren behöver sjukhusen påfyllning av blod. Lagren har sinat och en orsak tros vara den långa influensaperioden då många blodgivare varit sjuka och därför inte ha kunnat lämna blod.

Under våren har det också varit många röda dagar i almanackan vilket ha lett till färre tappningsdagar. Och nu är det ovanligt tomt i lagren, läget beskrivs till och med som akut.

Har skickat kallelser

 – Det är jätteviktigt att vi har blod i våra lager. Vi har tre akutsjukhus i länet, vi behöver blod vid akuta händelser och kirurgiska ingrepp men också till våra patienter som har kroniska sjukdomar och behöver transfusioner för att överleva. Varje blodpåse räddar liv, säger Madelaine Andersson, områdeschef på blodcentralen på Länssjukhuset Ryhov i ett meddelande.

Sjukhusen har nu skickat ut kallelser till de blodgivare som finns inskrivna på blodcentralen.

Inom sjukvården i Region Jönköpings län används årligen mellan 11 000 och 12 000 påsar med blod.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.