Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Akut bostadsbrist för flyktingar i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Det råder en akut bostadsbrist för flyktingar med uppehållstillstånd som anvisats till Jönköpings kommun. Nu hoppas socialförvaltningen att Migrationsverket ska ge kommunen tillfälligt uppskov i mottagandet annars riskerar flyktingar att bli bostadslösa.

Enligt Jönköpings-Posten beror krisen på att ett av tre tillfälliga boenden ska rivas och att fyra modulhus blivit försenade eftersom de överklagats, men även den stora bristen på lägenheter i kommunen.

Karl Gudmundsson, socialdirektör, uppger att socialförvaltningen nu larmat politikerna.

– Vi har sagt till politikerna i kommunstyrelsen att vi inte klarar av situationen, säger han till JP.

Enligt tidningen har Migrationsverket anvisat 50 nya flyktingar till Jönköping i augusti och Gudmundsson hoppas nu att kommunen kan få tillfälligt uppskov i mottagandet.

Han uppger att det är lättare för flyktingarna att få jobb än bostad i Jönköping och menar att den generella bostadskrisen i kommunen måste lösas.

Enligt JP tror Karl Gudmundsson att konsekvenserna för flyktingarna kan bli stora om Migrationsverket inte går med på ett uppskov i mottagandet.

Socialförvaltningen har tidigare vädjat till exempelvis privatpersoner om hjälp med rum.  

– Det handlar ju om att få tak över huvudet men det finns risk för att människor kan bli bostadslösa under en period, säger han till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.