Sex får dog och två saknas efter vargangreppet. Foto: SVT

Efter vargangreppet: Skyddsjakten återupptas

Uppdaterad
Publicerad

Skyddsjakten återupptas efter stoppet. Andra åtgärder sätts också in för att skydda fåren i det drabbade området. Det handlar om nattvakter, ”fågelskrämmor” och eventuellt kameror.

Natten mot fredagen skedde ännu ett vargangrepp där sex får dog och ytterligare två saknas. För att skydda de återstående fåren sätts nu en rad åtgärder in.

Ett exempel är så kallade lapptyg som är linor med flera små flaggor på och som hängs upp vid stängseln.

– Då uppfattar vargen det som att här har något hänt, människan har varit här, säger Henrik Blanck, som är enhetschef för landenheten på länsstyrelsen i Jönköpings län.

Mänsklig närvaro

Lapptyg är en åtgärd som endast fungerar en kortare period, som en vecka. Andra åtgärder som ska göras för att demonstrera mänsklig närvaro är till exempel att placera ut ”fågelskrämmor” samt att personer rör sig i området så att det luktar människa.

Länsstyrelsen råder också att stängsla mot vattnet så att vargen inte tar sjövägen till hagen. Ägaren kommer också att flytta på fåren och fålla in dem, så att de inte är för utspridda.

– Vi kommer att sitta och vaka i natt. Det är bland andra ägaren och personal från Länsstyrelsen, säger Henrik Blanck.

Om det anses nödvändigt kan även kameror komma att sättas upp.

Skyddsjakten återupptas

Vad tänker du om att det inträffat ännu ett vargangrepp?

– Det är olyckligt för djurägaren förstås, säger Henrik Blanck.

Länsstyrelsen beslutade om skyddsjakt den 31 juli, vilket drogs in den 4 augusti på grund av överklagan. Nu har beslutet upphävts och det betyder att skyddsjakt gäller – i avvaktan på slutligt avgörande eller annat besked.

– Ett beslut om skyddsjakt gör att vi kan agera snabbt, nu när vargen är i gång, säger Henrik Blanck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.