Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera får dödades under nattens attack. Varning för starka bilder. Foto: Charlotte Göransson/SVT

Nytt vargangrepp utanför Gislaved – flera får dödade

Uppdaterad
Publicerad

Under natten mot fredagen har ytterligare ett angrepp mot får inträffat i Jönköpings län. Länsstyrelsen har varit på plats för att besikta de dödade djuren. Efter angreppet kom besked om att skyddsjakten kan återupptas.

P4 Jönköping var först med att berätta om det nya misstänka angreppet som inträffat under den stoppade skyddsjakten.

Länsstyrelsen har under förmiddagen varit på platsen, som ligger mellan Gislaved och Hestra, för att utreda om det är en varg som orsakat angreppen. Enligt besiktningsmannen råder inget tvivel om att det rör sig om en varg. Och det är mycket troligt att det är samma varg som tidigare angripit får i området.

– Det är exakt samma tillvägagångssätt som tidigare angrepp i området, säger Bo Adolfsson till SVT:s reporter på plats.

Totalt sex får dödas i nattens attack. Tre direkt och tre fick avlivas. Ett hittades dött i en intilliggande sjö. Ytterligare två får saknas.

Avbruten skyddsjakt

I början av veckan ställdes den beslutade skyddsjakten på varg i området tillfälligt in efter överklagande. Enligt länsstyrelsen kommer nu akutåtgärder vidtas för att skydda mot ytterligare angrepp, exempelvis föremål som ska skrämma iväg vargen. Redan på fredagseftermiddagen kom också besked om att skyddsjakten kan återupptas i väntan på att överklagandena av jakten behandlas.

Enligt SVT:s reporter Charlotte Göransson var det en förfärlig syn på plasten.

– Det låg döda, skadade får utspridda i hagen.

De senaste veckorna har alltså flera bekräftade vargangrepp inträffat i samma trakter i Gislaveds, Gnosjö och Tranemo kommuner. Prover som länsstyrelsen har tagit kan dock inte bekräfta att det är samma varg som ligger bakom attackerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Varg i Jönköpings län

Mer i ämnet