Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt i Jönköpings län samt Västra Götalands län, i området innanför den blå linjen på kartan. Detta efter att det varit flera angrepp på får i området den senaste tiden. Foto: Länsstyrelsen, Lantmäteriet/TT

Beslut om skyddsjakt på varg i länet

Uppdaterad
Publicerad

På fredagseftermiddagen kom beslut om skyddsjakt på varg i Jönköpings län. Det är länsstyrelserna i Jönköpings och Västra Götalands län som har kommit fram till det efter den senaste tidens vargattacker i de båda länen.

Tre gånger under en vecka har det skett vargangrepp på får i länet. Både i Gnosjö och Gislaveds kommuner har får dödats. Sedan maj har det skett totalt åtta angrepp i vårt och Västra Götalands län.

– Sannolikheten att det skulle röra sig flera vargar i det aktuella området är minimal, säger Jens Mattson som är kommunikatör på Länsstyrelsen.

”Orsakat stor skada och oro”

De väntar fortfarande på DNA-proven från angreppstillfällena men bedömer ändå att skyddasjakt är det rätta att ta till, menar han.

– Det har orsakat stor skada och oro för djurägarna och det är viktiga parametrar, säger han och förklarar att det finns en risk att vargen har fått in en vana och fortsätter med sina angrepp.

Jakten kommer pågå med hund fram till den 16 augusti, har vargen inte blivit skjuten till dess görs en ny bedömning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Varg i Jönköpings län

Mer i ämnet