Trots vargattacken tycker Linda Nilsson från Gnosjö att vargen måste få finnas. Men som lantbrukare är det en utmaning att samexistera, menar hon. Hör henne berätta mer i klippet. Foto: Charlotte Göransson / SVT / Privat

Varg tog två av Linda Nilssons får

Uppdaterad
Publicerad

Under vargattacken som ägde rum i en fårhage i Hyltan utanför Gnosjö natten till tisdagen, förlorade Linda Nilsson två av sin tretton får. Ett hittades dödat och ett saknas fortfarande.

Det var vid inräkningen på tisdagsmorgonen när fåren skulle ha mat som Linda märkte att två tackor saknades.

Efter en stunds sökande hittades den ena tackan död i ett buskage och efter att länsstyrelsens expert varit på plats, råder ingen tvekan om att det är en varg som varit i farten.

Varg i Jönköpings län

– Man blir ju jätteledsen, säger Linda Nilsson, som berättar att hon har en personlig relation till alla sina får som alla har namngetts.

Konfliktfyllt ämne

Flera gånger tidigare har både hönor och lamm fallit offer för rävar som rör sig i trakten. Men det här är första gången som en varg attackerat familjens djur.

Men trots att det tycker Linda Nilsson att vargen måste få finnas.

– Varg ska få finnas men samtidigt får sådana här angrepp stora konsekvenser för oss som bor på landet. Vi vill kunna ha betande djur dygnet runt, året om. Båda ska få finnas, men hur?

Foto: Privat

Hon tror att vargangrepp kan få en avskräckande effekt när människor på landsbygden överväger om de ska ha djur eller inte.

Men så är inte fallet för familjen Nilsson.

– Nej, vi kommer fortsätta. Jag hoppas att vargen har gått vidare. Men blir den kvar då förändras ju livet absolut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Jönköpings län

Mer i ämnet