Anhöriga har även polisanmält händelsen som nu alltså anmäls till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Foto: Celine Ekelund/SVT

Äldre person i Jönköpings kommun släpad i benet av personal

Uppdaterad
Publicerad

En äldre person på ett boende i Jönköpings kommun ska ha blivit slagen på låret och sedan släpad i benen till sin säng av en anställd. Nu anmäler kommunen händelsen till Ivo, vilket P4 Jönköping var först med att rapportera. Det är den andra anmälan på kort tid.

Händelsen ska ha inträffat i mars i år och bevittnats av kollegor. Vittnen ska ha slagit larm till chefen och det visade sig att flera ur personalen även bevittnat liknande händelser tidigare. Det ska röra sig om erfaren personal som arbetat mer än 15 år på arbetsplatsen.

– Sådant här ska inte kunna inträffa i vår verksamhet, säger Sofie Starby som är områdeschef för äldreomsorgen till SVT Nyheter Jönköping.

Anhöriga har även polisanmält händelsen som nu alltså anmäls till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Ytterligare en incident

Förra veckan anmäldes två anställda inom hemtjänsten i Jönköpings kommun för att de filmat och skrattat när en vårdtagare hade missat att ställa fram en hink under toalettstolen vilket fick vårdtagaren att råka bajsa på golvet. De anställda filmade händelsen och visade filmen för kollegor.

I klippet nedan hör du Sofie Starby berätta vad för åtgärder som har vidtagits efter de båda händelserna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du äldreomsorgschef Sofie Starby berätta vad för åtgärder som har vidtagits efter de båda händelserna där äldre utsatts för kränkning och misshandel. Foto: Jönköpings kommun/grafiker: Celine Ekelund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.