Bilden är från ett annat sammanhang. Foto: TT

Äldre tvingades i säng redan på eftermiddagen

Publicerad

Pensionärerna på ett äldreboende i Tranås kommun fick sin nattmedicin redan klockan 16.30 och tvingades därför i säng tidigare. Enligt flera anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har detta ”pågått under flera år”.

I anmälningarna framgår att de boende egentligen borde fått sin nattmedicin mellan klockan 20 och 21.

Att personal gett boende nattmedicin tidigare har även tidigarelagt kvällsmaten på äldreboendet till klockan 16.30.

”Varken läkare eller sjuksköterska har informerats om att tiderna för överlämnande av läkemedel har ändrats av personalen”, står det i IVO-anmälningarna.

Ny personal slog larm

Enligt P4 Jönköping var det bland annat sömntabletter som boende fick redan på eftermiddagen och detta uppdagades när ny personal slog larm.

Radion rapporterar också att en av fyra enheter på äldreboendet berörts, men att ingen av de boende kommit till skada.

– Jag ser allvarligt på det här, att man har brutit mot rutinerna så pass mycket, säger Elisabeth Englund, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Tranås kommun, till P4 Jönköping.

Delar av personalen har nu omplacerats och medicinskt ansvarig sjuksköterska har dragit in medicindelegeringar, uppger radion.

Förtydligande: Det är endast en av fyra enheter på äldreboendet som berörts.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer