Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alia och Alina tränar rytmisk gymnastik. Foto: Irma Hellman/SVT

Alia och Alina flydde kriget i Ukraina – välkomnades av gymnastikföreningen i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Alina Kremen, 13 år, och Alia Rachmanova, 14 år, kom till Sverige i april. Sedan dess tränar de med en gymnastikförening i Jönköping. Det var viktigt för dem att kunna fortsätta träna gymnastik trots att det var läskigt att komma till ett nytt land och en stad.

Ungdomarna kom till Sverige med några av sina familjemedlemmar efter att kriget bröt ut och numera bor de i Vetlanda.

– Först var det läskigt med en ny stad och ett nytt språk men nu är vi mer hemmastadda och det känns bra. Gymnasterna som vi tränar med är snälla, säger Alia Rachmanova.

Jönköpings län och kriget i Ukraina

I klippet berättar Alina och Alia hur en vanlig gymnastikträning ser ut.

Alia och Alina tränar rytmisk gymnastik. Foto: Irma Hellman/SVT

”Självklarhet att hjälpa till”

Alina Kremen och Alia Rachmanova är med i en grupp som tränar rytmisk gymnastik. Förutom de två är det två andra ungdomar från Ukraina som börjat träna i gymnastikföreningen. För föreningen var det en självklarhet att välkomna gymnasterna från Ukraina.

– Vi tänker att det är en trygghet för dem när de kommit till ett främmande land, säger tränaren Josefine Lithman.

I Ukraina är gymnastikträningen mycket tuffare än den är i Sverige, berättar Josefine Lithman. Men de har hittat ett sätt att träna ihop som fungerar.

– De blev ganska förvånade över hur vår kultur är i träningshallen. Vi försöker ta mycket inspiration från deras sätt att träna ändå men för att undvika skador så kör vi inte riktigt lika tufft, säger Josefine Lithman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jönköpings län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet