Foto: Ellen Zettergren/SVT

Alliansen vill fortsätta styra Regionen

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Centern är överens om att fortsätta samarbeta under namnet Alliansen i Region Jönköping län. De fyra partierna satsar på att få minst 41 mandat och få egen majoritet i fullmäktige.

Malin Wengholm (M), regionstyrelsens ordförande Foto: SVT

– Vårt mål är att bli landets fjärde tillväxteregion med landets bästa hälso- och sjukvård. För att kunna nå dit så krävs det att vi har ordning och reda i ekonomin, en bra medarbetarpolitik, säger regionsstyrelsen ordförande Malin Wengholm (M).

Val 2018 – #dinröst

På måndagen höll de fyra partierna gemensam presskonferens för att berätta om planerna inför hösten val i Region Jönköping län. Oförändrad skattesats under kommande mandatperiod, fortsatt utbyggnad av primärvården och ytterligare 100 karriärstjänster för sjuksköterskor är några av de planer som presenterades.

Jimmy Ekström (L), regionråd Foto: SVT

– Karriärstjänsterna riktar sig till yrkeserfarna och trogna sjuksköterskor som känner att man vill göra ett karriärssteg till i yrkeslivet, säger regionrådet Jimmy Ekström (L).

Sjukhusresurser flyttas till primärvården

Alliansens mål är att primärvården år 2013 ska stå för 30 procent av hälso- och sjukvården. Idag ligger den s iffran på 21 procent.

Mia Frisk (KD), regionråd Foto: SVT

– Det handlar ju om att förflytta vård från sjukhusen ut i primärvården, men också ut i hemmen, faktiskt, säger regionrådet Mia Frisk (KD).

I reda pengar betyder det att 50-60 miljoner kronor årligen ska flyttas från de specialiserade sjukhusen till primärvården. 

– Det handlar ju då om att flytta både resurser och i form av arbetskraft och sådana saker som pengar, uppgift och ansvar.

Höghastighetståg

En annan viktig fråga för alliansen är järnvägstrafiken.

Rune Backlund (C), regionråd Foto: SVT

– Vi hoppas ju att beslutet om att bygga nya stambanor för det nya höghastighetståget kommer till stånd snart. Då blir ju själva genomförandet av den frågan en av våra absolut viktigaste frågor, säger regionrådet Rune Backlund (C).

– Sedan har vi ju upprustningen av vårt eget järnvägsnät i länet som den andra stora viktiga fråga.n

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet