Folk har mer fullbokat i sina kalendrar i dag, säger prästen Karl Christensen. Foto: SVT/TT

Allt färre går på begravningar

Uppdaterad
Publicerad

Färsk statistik från Sveriges begravningsbyråers förbund visar att antalet gäster på minnesstunden i anslutning till begravningarna har halverats sedan början av 90-talet. 1991 kom det i snitt 49 gäster, under förra året 24.

Förr var det ofta fullt i bänkarna under en begravningsgudstjänst, i dag är det alltså betydligt glesare. Vi besöker Hakarps kyrka utanför Huskvarna där prästen Karl Christensen tydligt märkt av trenden.

– Man är ganska upptagen av allt som man har lagt in i sin kalender och man måste hinna med det ena och det andra och det måste exempelvis passa ihop med en resa som man har bestämt, säger han.

Kristina Hemström tycker att fler kan kosta på sig att hedra sina vänner och sin familj och närvara vid begravningar.

Men när vi träffar på Jönköpingsbon Kristina Hemström har hon en annan tanke om varför det ser ut som det gör.

– Ointresse, det är nog mycket annat som lockar. Det är lite synd, jag tycker att man kan kosta på sig en sista hälsning, säger hon.

Längre tid mellan dödsfall och begravning

Det går också allt längre tid mellan dödsfall och begravning. 2012 gick det i snitt 19 dagar, förra året nästan 22, enligt Sveriges begravningsbyråers förbund.

Prästen Karl Christensen ser begravningsbesökare som tittar på mobiltelefonen under begravningsgudstjänster. Foto: SVT

Karl Christensen märker också att de som faktiskt kommer till en begravningsgudstjänst är mer splittrade och upptagna än förut och att många exempelvis sitter med sina mobiltelefoner. Och för att få folk mer engagerade och komma till gudstjänsterna försöker han bland annat hålla så personliga griftetal som möjligt.

– Jag tror att vi så småningom kommer till en punkt där vi måste hitta nya vägar. Hitta lugnet och hitta djupet i tillvaron, avslutar Karl Christensen. 

Antalet besökande på begravningar har i stort sett halverats sedan 1991. Foto: SVT

SVT rapporterade · Antalet besökare på begravningar har minskat – vad tänker/tycker du om det?

07.09
Det är inte helt självklart att man får ledigt från arbetet om begravning är på annan ort och man därmed behöver resa. Det är synd, att man då måste ta av sina semesterdagar för att kunna gå på en begravning, alla bör få ledigt.
07.09
Det finns flera sätt att ta farväl. På begravningen finns inte den avlidne kvar i livet därmed tänker jag att man kan ta farväl av denne på andra sätt, inte nödvändigtvis på en begravning.
07.10
Folk är mer utspridda i landet idag. Begravningar är ofta en veckodag, du ska få ledigt från jobbet och ev behöva en extra dag för resa. Är det inte en nära anhörig så får du ta semester för att kunna åka, har man dagar kvar? Många arbeten har tajt med personal, finns det ens möjlighet att få ledigt med så pass kort varsel som det oftast är?
07.10
Jag tror att väldigt många ickereligiösa upplever begravningsakten som märklig, ja kanske absurd, med tal om evigt liv etc. Samtidigt har borgerliga begravningar inte funnit sin form och är svårare för de anhöriga att arrangera.
07.10
Jag tycker det visar brist på empati.
07.59
Jag hälsar på mamma o pappa på skogskyrkogården 2gånger i veckan har inte nån som har tid att lyssna på mig
Det var tråkigt att höra Robert, att ingen lyssnar.
08.20
För mig är det inte den döda som ligger i jorden, utan bara kroppen. Det viktiga med personen är inte längre där. Jag tycker att man får förhålla sig till den döda som känns rätt för en själv. Om man tycker att den döda fortfarande är med en på nåt sätt, ja, då blir ju en begravning lite konstig och mest för syns skull (och begravningsbyråernas).
08.21
Att närvara vid en begravning är inte bara att hedra personen som dött. Den "uppoffringen" är en tröst och ett stöd för de personer som stått den döda/e närmast.
09.34
att gå på någons begravning, ska inte begränsas av om man har tid, om man måste ta ut semesterdag, inte heller av religiös eller ickereligiös åsikt. Att gå till någons begravning är en självklar akt av respekt, gentemot de som står den avlidne nära, och ett sätt att visa att personen är saknad och betytt mycket. Det finns inget sorgeligare än en begravning med väldigt få närvarande då det då känns som ingen saknar denna person. var människa som funnits, har rätt till respekten att få ett avslut. Tänk lite längre än bara till egna behov. Visa medkänsla!
09.34
Att vi lever i en allt mer andefattig miljö där rötter och relationer inte prioriteras särskilt högt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer