Folk har mer fullbokat i sina kalendrar i dag, säger prästen Karl Christensen. Foto: SVT/TT

Allt färre går på begravningar

Uppdaterad
Publicerad

Färsk statistik från Sveriges begravningsbyråers förbund visar att antalet gäster på minnesstunden i anslutning till begravningarna har halverats sedan början av 90-talet. 1991 kom det i snitt 49 gäster, under förra året 24.

Förr var det ofta fullt i bänkarna under en begravningsgudstjänst, i dag är det alltså betydligt glesare. Vi besöker Hakarps kyrka utanför Huskvarna där prästen Karl Christensen tydligt märkt av trenden.

– Man är ganska upptagen av allt som man har lagt in i sin kalender och man måste hinna med det ena och det andra och det måste exempelvis passa ihop med en resa som man har bestämt, säger han.

Kristina Hemström tycker att fler kan kosta på sig att hedra sina vänner och sin familj och närvara vid begravningar.

Men när vi träffar på Jönköpingsbon Kristina Hemström har hon en annan tanke om varför det ser ut som det gör.

– Ointresse, det är nog mycket annat som lockar. Det är lite synd, jag tycker att man kan kosta på sig en sista hälsning, säger hon.

Längre tid mellan dödsfall och begravning

Det går också allt längre tid mellan dödsfall och begravning. 2012 gick det i snitt 19 dagar, förra året nästan 22, enligt Sveriges begravningsbyråers förbund.

Prästen Karl Christensen ser begravningsbesökare som tittar på mobiltelefonen under begravningsgudstjänster. Foto: SVT

Karl Christensen märker också att de som faktiskt kommer till en begravningsgudstjänst är mer splittrade och upptagna än förut och att många exempelvis sitter med sina mobiltelefoner. Och för att få folk mer engagerade och komma till gudstjänsterna försöker han bland annat hålla så personliga griftetal som möjligt.

– Jag tror att vi så småningom kommer till en punkt där vi måste hitta nya vägar. Hitta lugnet och hitta djupet i tillvaron, avslutar Karl Christensen. 

Antalet besökande på begravningar har i stort sett halverats sedan 1991. Foto: SVT

SVT rapporterade · Antalet besökare på begravningar har minskat – vad tänker/tycker du om det?

Laddar in inlägg...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer