Foto: TT

Allt färre länsbor har skulder hos Kronofogden

Publicerad

Antalet invånare i Jönköpings län som har skulder hos Kronofogden har minskat med 543 personer sedan förra året. Det visar ny statistik från myndigheten.

Vid årsskiftet var det 9 145 personer i länet som hade skulder hos Kronofogden. Det motsvarar 3,2 procent av befolkningen i Jönköpings län. I landet som helhet är den andelen 3,8 procent.

Högst andel skuldsatta i länet är det i Nässjö med 4 procent. Lägst andel har Habo kommun med 1,8 procent.

Däremot ökade den sammanlagda skulden hos Kronofogden i länet från 1,75 miljarder till 1,86 miljarder kronor.

Risk för fler skuldsatta framöver

På riksnivå har antalet skuldsatta inte varit så få sedan 1991. 397 161 personer var vid årsskiftet registrerade hos Kronofogden. Det var 16 751 färre än förra året.

Myndigheten har identifierat tre huvudorsaker till att antalet skuldsatta minskar.

– För det första har vi beviljat rekordmånga skuldsaneringar. För det andra minskar skulderna till staten, främst som en följd av att radio- och tv-avgiften avskaffats men också på grund av att färre får fordonsskulder och skulder för underhållsstöd. För det tredje bidrar det låga ränteläget och den relativt starka konjunkturen till att människor har goda förutsättningar att klara sina ekonomiska åtaganden, säger Johan Krantz, analytiker hos Kronofogden i ett pressmeddelande.

Han ser en risk att antalet skuldsatta kan komma att öka om det blir en tydligare konjunkturnedgång.

Andel skuldsatta av befolkningen i länet i procent:

Aneby 3,7

Eksjö 3,6

Gislaved 3,9

Gnosjö 3,9

Habo 1,8

Jönköping 2,8

Mullsjö 3,7

Nässjö 4,0

Sävsjö 3,5

Tranås 3,8

Vaggeryd 3,1

Vetlanda 3,2

Värnamo 3,1

Källa: Kronofogden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.