På Kvinnojouren Maria och tjejjouren Mila i Gislaved arbetar Helén Persson och Hannah Elfvin. De har märkt av fler samtal under förra året. Foto: Simon Fredling Jack SVT

Allt fler kontaktar kvinno- och tjejjouren i Gislaved

Publicerad

Kvinno- och tjejjouren i Gislaved har under det senaste året upplevt att allt fler kvinnor kontaktar dem. De pratar ofta med kvinnor som befinner sig i utsatta situationer med män som utsätter dem för psykiskt och fysiskt våld.

På Kvinnojouren Maria och tjejjouren Mila i Gislaved arbetar Helén Persson och Hannah Elfvin. Under det senaste året har de båda märkt av att allt fler kvinnor och tjejer kontaktar dem.

– Vi ser att en hel del fler kvinnor och tjejer kontaktar oss, säger Helén Persson.

Stor ökning av anmälningar

I Gislaveds kommun år 2018 inkom 171 stycken anmälningar om våld mot kvinnor, ungefär samma siffror har synts tidigare år. Men år 2019 anmäldes 325 stycken fall av våldsbrott mot kvinnor.

När SVT visar antalet anmälda fall av våldsbrott mot kvinnor i Gislaved de senaste fyra åren reagerar Helén Persson och Hannah Elfvin.

– Det är en väldigt stor ökning, säger Helén Persson när hon kollar på ökningen av anmälningar från år 2018 till 2019.

Hör hela intervjun med kvinno- och tjejjouren i Gislaved i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.