Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hela människan i Jönköping möter nya människor varje vecka som handlar mat för en billigare peng. Hör mer i klippet ovan. Foto: SVT

Allt fler handlar billig mat i Hela människans butik

Uppdaterad
Publicerad

De ökade levnadskostnaderna i samhället märks nu av i hjälporganisationen Hela människans matbutik på Österängen i Jönköping. Butiken som säljer matvaror som skänkts från andra matbutiker till ett reducerat pris har allt fler kunder.

– Det är nya ansikten i butiken här varje vecka och det är inte alls enbart de sämst ställda som nu kommer hit, säger Gunnar Dahlqvist verksamhetschef för Hela människan i Jönköping.

Det är mycket som har blivit dyrare i samhället och det märks inte minst i Dela-butiken i Jönköping. Matbutiken har funnits i snart fem år och det är främst människor som ansöker om ett medlemsskap, utifrån ekonomiska kriterier, som kommer hit.

De kan handla redan nedsänkta varor för halva priset.

Ökat behov

Hela människan i Jönköping har sett ett ökat behov av ekonomisk hjälp i flera år och i takt med att matpriserna nu blivit dyrare och andra kostnader ökat har kundgruppen vuxit. I dag är det även människor som inte har ekonomiska svårigheter som handlar i butiken, enligt Gunnar Dahlqvist.

– Det är många människor som lever på marginalen och vi behövs tyvärr mer än någonsin, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer