Totalt lever över 500.000 svenskar med KOL och det är kvinnor som drabbas värst.
– Vissa människor utvecklar KOL lättare än andra och vi forskare arbetar hårt för att förstå varför. Bland annat genom studier på molekylärnivå för att definera olia former av KOL och förstå vad de beror på. Det kan hjälpa oss att få fram specialiserade läkemedel, säger Åsa Wheelock, docent i experimentiell lungmedicin vid Karolinska institutet.
Nya satsningar behövs
För 20 år sedan var dödligheten bland KOL-drabbade kvinnor i Jönköpings län 13,3 av 100.000. År 2015 hade siffran stigit till19,8, av 100.000, alltså en ökning på 49 procent. Motsvarande ökning för män under samma period var 16 procent.
Enligt Hjärt-Lungfonden behövs nya satsningar på forskning för att vända den negativa trenden.
– KOL är en otäck sjukdom som orsakar ett stort lidande för de som drabbas. Om vi blir bättre på att upptäcka sjukdomen i tid och ger forskningen resurser för att utveckla nya behandlingsmetoder kan vi vända trenden och rädda livet på många KOL-drabbade, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.
Under riksgenomsnittet
Även om antalet avlidna i KOL ökat tillhör ändå Jönköpings län de län i landet där dödligheten är minst bland kvinnor och män. I Hallands län var antalet avlida år 2015, 23 per 100.000 invånare medan motsvarande siffra i Kalmar län, där dödligheten är högst, var 45.
Riksgenomsnittet låg år 2015 på 29 avlidna personer på 100.000. Jönköping hade 24 personer.
Fakta om KOL
KOL är: En av vår tids stora folksjukdomar, och beror vanligtvis på att de minsta luftrören i lungorna blir inflammerade. Detta leder till att små luftblåsor i lungorna, alveoler, smälter ihop till större blåsor, vilket försvårar luftflödet till och från lungorna.
Symptom: Att ha KOL brukar liknas vid att andas genom ett sugrör. Vanliga symptom är täta och långdragna luftvägsinfektioner, hosta och upphostning av slem, andnöd vid fysisk ansträngning, svår trötthet och ofrivillig viktnedgång.
Drabbade och döda: Minst en halv miljon människor i Sverige beräknas ha KOL. Cirka en fjärdedel av dessa har aldrig rökt. Nästan 3 000 människor i Sverige dör varje år av KOL.
Källa: Hjärt-Lungfonden