Allt fler företag väljer bort kontanter. Foto: SVT/TT

Allt fler nekar kontantbetalning

Uppdaterad
Publicerad

Restauranger, hotell, gym och butiker som inte längre tar emot kontanter blir allt fler. Rånrisk, höga kostnader och problemet med att hantera kontanter är några av anledningarna till att företag väljer att bara använda kortbetalning.

– Först och främst är det av säkerhetsskäl och andra skälet är kostnaden. Det har blivit väldigt dyrt, inte minst för att bankerna drar sig bort från hela det här med kontanthantering.  Därför blir det långt att transportera pengar, svårt att lämna dagskassa och köpa växelpengar. Det har gått för fort fram, bankerna tycker jag driver på lite för snabbt och därför har kostnaderna stigit, säger Bengt Nilervall, betalexpert på Svensk handel.

Kontantfri restaurang

Johnny Lundberg driver två restauranger i Jönköping varav den ena är kontantfri sedan drygt ett år tillbaka.

– Hade det varit smidigare att hantera kontanter och bankerna hade varit mer villiga att ta emot dem hade det varit mycket enklare. Men fungerar det så måste vi hitta andra lösningar. Bankerna vill ju inte ha våra pengar, så enkelt är det, säger Johnny Lundberg.

Få negativa reaktioner

Trots att möjligheten att själv välja hur man vill betala försvunnit på restaurangen så har Johnny inte upplevt att kunderna reagerat negativt.

– Det har mottagits rätt bra. Vi har inte haft många som haft synpunkter på att vi har tagit bort kontanterna. De flesta betalar med kort ändå och vi har skyltar och lappar uppsatta där det står att vi bara tar kort, så kunderna är väl medvetna. Vill någon betala kontant så kan vi lösa det ändå om kunden har jämna pengar eftersom vi inte har någon växelkassa, säger Johnny Lundberg.

– Jag är egentligen för kontanter och därför har jag kvar möjligheten att betala kontant på min andra restaurang. Men eftersom de som hanterar pengar är relativt ensamma på marknaden så kan de sätta vilka priser de vill och därför har det blivit allt dyrare.

Olika åsikter i frågan

Bland de konsumenter som SVT möter på stan varierar åsikterna.

Vad tycker du om att möjligheten att betala kontant försvinner på allt fler ställen?

– Det gör mig inget, jag använder bara kort, jag har aldrig kontanter på mig, säger Sulejman Trshani från Jönköping.

– Jag gillar det inte. Det är dåligt när dom tar bort möjligheten att betala med kontanter. Jag betalar för det mesta med kontanter, jag vill ha koll på vad jag har på kontot och tycker det är bra med kontanter, säger Ywonne Boström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Det kontantlösa samhället

Mer i ämnet