Lars butik rånades

Uppdaterad
Publicerad

Polisutredningen fortsätter kring flera rån den senaste tiden mot butiker i Värnamo. Lars Bards djurbutik drabbades.
– Man blir ju ledsen och arg framförallt, säger han.

Det var i november förra året som Djurens Värld i Värnamo blev rånade av två personer maskerade med hockeymasker. Det här är bara ett av flera rån som skett i kommunen under de senaste månaderna. Butiksägaren Lars Bard berättar om den där dagen i vintras när en av hans anställda utsattes för den obehagliga upplevelsen.

Hotade personalen med kniv

– Det kommer in två maskerade män och tar tag i en av våra anställda. De trycker en machete hårt mot hennes mage och frågar efter kassaskåpet. Vi har inte så mycket kontanter så vi har inget kassaskåp, säger han.

Han berättar att rånarna går runt till kassan och tar pengar. Expediten kan inte larma för att hon har en kniv tryckt mot magen. Rånarna fortsätter till köket för att leta pengar.

– Totalt fick de med sig uppemot 3000 kronor. Det är svårt att veta exakt men det var inte mycket pengar, säger Lars Bard.

Ännu är ingen person gripen, men rånet har påverkat Lars och hans personal.

– Jag tror inte de är rädda men oroliga snarare. De kollar noga på vilka som kommer in i butiken numera.

Befarar en ökning

En av polisens teorier är att de ökade antalet rånen beror på ungdomar som behöver pengar till droger, något som SVT Nyheter Jönköping berättat om tidigare. Lars Bard är orolig för att det här kommer att fortsätta.

– Jag tänker att det här kommer bli värre, säger han.

– Det spelar ingen roll om du har 10 000 kronor i kassan eller 500 kronor för de behöver pengar.

Efter händelsen har Lars Bard skärpt bevakningen i butiken och övervägt att ta bort kontanthanteringen, men det skulle medföra ett stort avbräck för hans inkomster.

– Men händer det en gång till, vilket jag tror, så kommer jag att ta bort kontanterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Det kontantlösa samhället

Mer i ämnet