Fler smålänningar kuggar på kunskapsprovet för B-körkort. Foto: SVT

Allt fler smålänningar kuggar på kunskapsprovet för B-körkort

Publicerad

Det är allt fler smålänningar som kuggar på kunskapsprovet för B-körkort. Enligt statistik från Trafikverket har det varit en negativ trend de senaste åren.

Under flera år har andelen smålänningar som klara kunskapsprovet för B-körkort minskat, det visar statistik från Trafikverket.

I Jönköping klarade 46 procent kunskapsprovet 2015, fram till november i år var det 38,41 procent som klarade provet. I Kalmar har man gått från 50,49 procent 2015 till 41,26 procent och i Växjö har man gått från 45,44 procent 2015 till 39,98 procent. 

– Godkännande statistiken visar inte jättepositiva siffror just nu. Det viktiga är att man känner sig färdig när man kommer till oss, så man inte kommer hit och chansar, säger Caroline Sollenby som är chef på  Trafikverket i Jönköping.

”Ungdomar få mycket serverat”

Sofia Leander som under under hösten gick på en körskola i Vetlanda tror att många unga har det för bra idag.

– Jag ser det väldigt tydligt på en del ungdomar i dag, man får väldigt mycket serverat, man behöver inte kämpa så mycket som man gjorde förr, säger hon och fortsätter.

– Kunskapsprover är inte som när man pluggar till ett prov i skolan som man kan sitta med dagen innan. Till detta kan man inte sitta dagen innan för man behöver förstå reglerna, säger Sofia Leander.

Hur mycket har du pluggat?

– Det känns som 24-7, säger hon och skrattar.

Så du är inte orolig för att du kuggar?

– Nej, jag är inte orolig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.