Hjälporganisation i Jönköping oroade – allt fler unga kvinnor söker hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Under den senaste tiden har allt fler yngre kvinnor i sämre skick sökt sig till hjälporganisationen Hela Människan i Jönköping. Något som oroar de som jobbar där.

– Det är ju hjärtskärande i allra högsta grad att det ökat så mycket, för jag tänker på hur det kommer vara om tio år, säger Gunnar Dahlqvist som är verksamhetschef på Hela Människan i Jönköping.

Mår sämre

Under den senaste tiden har han märkt av en ökning av yngre kvinnor som söker sig till dem för att få hjälp med mat och boende för en natt. För fem år sedan var cirka tio procent av besökarna yngre kvinnor, i dag är det mellan 20-25 procent, enligt Gunnar Dahlqvist.

– Man är alltså i fysiskt och psykiskt sämre kondition än vad vi har varit vana vid under tidigare år. När de kommer hit så klättrar de på väggarna. Det innebär att de inte ens med vår erfarna personal och volontärer klarar av att ha en hyfsad natt här, det är många som mår så dåligt alltså, säger han. 

I klippet berättar Gunnar Dahlqvist varför han tror att allt fler yngre kvinnor kommer till dem nu. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.