Efterfrågan på valpar är just nu stor. Hunduppfödaren Helén Wieslander säger att hon aldrig upplevt något liknande tidigare. Foto: Kristin Renulf / SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Allt fler vill skaffa valp i coronatider

Publicerad

När många planerar en semester hemma och har mer tid över på grund av coronaviruset, är det allt fler som vill skaffa valp. Hunduppfödaren Helén Wieslander utanför Gislaved har under sina 30 år i branschen aldrig märkt av ett liknande tryck.

Både siffror från Svenska kennelklubben och Jordbruksverket visar att fler skaffar hund. Antalet registrerade hundägare i landet var under april månad 837 fler i år, jämfört med samma period förra året.

Helén Wieslander har både dvärgtaxar och irländska varghundar. Hon får dagligen flera mejl och telefonsamtal från ivriga köpare.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Våren är alltid mycket, men det är mycket mer nu. Det är helt galet och andra uppfödare säger samma sak, säger hon.

Oro för spontanköp

Men Helén Wieslander befarar att många kanske spontanköper och inte riktigt har tänkt igenom vad det innebär att ha hunden på lång sikt.

– Det är ju risk att hundarna blir omplacerade när de är ett år när köparen inte har samma tid längre eller inte har löst vart hunden ska vara när de jobbar heltid igen.

Helén Wieslander har haft kennel i över 30 år.

Oseriösa uppfödare passar på

Men är det så att man som uppfödare passar på och skaffar fler valpkullar nu när det är lätt att sälja?

– Inte vi seriösa uppfödare. Vår planering är redan gjord för nästa år och vi har regler att följa med antalet kullar och hur mycket tikarna får användas.

Helen Wieslander säger att vissa oseriösa uppfödare nu också tar rejält betalt för valpar när folk är villiga att betala för att få en hund snabbt. Och köpare finns som är beredda att betala en hel del.

– Jag har själv fått erbjudanden om extra pengar. Några är till och med otrevliga för de tycker att det är deras tur. Många är desperata. Men ska man ha till exempel en tax som lever i 15 år kan man inte vara desperat, utan då ska man stå i kö och vänta hos en seriös uppfödare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet