Naturvårdsverket tror att alltfler jägare jagar utan giltigt jaktkort. Men i Forsa-Femtinge jaktlag har alla jaktkort. På torsdagen sköt laget den här älgtjuren. Foto: Kristin Renulf/SVT

Allt fler tros jaga olagligt utan nödvändiga jaktkort

Uppdaterad
Publicerad

Antalet sålda statliga jaktkort minskar – men samtidigt tar allt fler jägarexamen och försäljningen av jaktvapen ökar. Det förbryllar Jägareförbundet och Naturvårdsverket som nu bett Sveriges Lantbruksuniversitet utreda varför. Misstanken är att alltfler jägare struntar i att betala för jaktkort.

Alla som jagar måste, enligt lag, ha ett statligt jaktkort. Det får man genom att betala den så kallade viltvårdsavgiften på 300 kronor per jaktår (1 juli-30 juni). Att antalet jaktkort minskar har setts som en intäkt för att antalet aktiva jägare minskar. Men den bilden delas inte av Naturvårdsverket och Jägarförbundet.

– Nej, den känslan får vi ju inte. Tittar vi på dem som har gjort jägarexamen de sista åren så har ju det varit en ökning. Sedan om man tittar på hur många som har vapenlicenser, så den ekvationen går väl inte riktigt ihop heller, säger Benny Nilsson, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet.

Älgjakten i Värmland 2017

LÄS MER: De fick bogsera älgtjur med kajak

Struntar i att betala

Allt färre jaktkort utfärdas. Men alltfler tar jägarexamen och framförallt ökar antalet licenser för jaktvapen tydligt. Därför misstänker Naturvårdsverket att fler och fler jägare jagar utan jaktkort. Verket har gett Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) i uppdrag att utreda hur det hänger ihop och varför som jägare i så fall struntar i att betala.

– Det var ju först när vi begärde ut statistik från polismyndigheten på antalet personer som har jaktvapen, då ser vi att antalet jaktvapenägare också ökar, det gör det mindre troligt att trenden med statligt jaktkort går ner igen, det borde öka också det, säger David Bladh på Naturvårdsverket.

Utanför Sävsjö möter vi Forsa-Femtinge jaktlag som tar en paus efter att ha skjutit en älg. Här är jaktkortet självklart.

– Som jaktledare är min skyldighet att kontrollera att alla som är med och jagar här med vapen har jaktkort, säger Olof Rostedt, jaktledare i Forsa-Femtinge jaktlag.

Hur går den kontrollen till?

– Det gör vi redan på söndagen, dagen innan vi börjar jaga, när vi lottar ut passen.

SLU utreder

SLU ska nu utreda varför fler och fler jägare inte betalar för statligt jaktkort. Utredningen ska vara klar till årskiftet. Risken att åka fast för dem som struntar i kortet – verkar vara liten.

– Förr var det ju rätt vanligt att polisen var ute och kollade jägarna under jakten. Men det har man ju inte riktigt tid med i dag, säger jaktvårdskonsulent Benny Nilsson.

– Jag har aldrig varit med om att man har kollat jaktkort eller att det ar kommit poliser och kollat vapenlicens, säger jaktledaren Olof Rostedt.

– Jag kan tänka mig att en del inte har fått kunskap eller information – sedan kanske det är slarv också, säger Benny Nilsson, jaktvårdskonsulent.

Böter

Vad händer om man inte har ett jaktkort?

– Det är ju ett lagbrott! Alla som jagar måste ju lösa ett statligt jaktkort, konstaterar Benny Nilsson. Påföljden är böter om det upptäcks.

Jägarförbundet Jönköping märker ingen minskning av antalet medlemmar. Siffran har länge konstant kring 155.000 medlemmar.

– Där borde vi också sett en minskning om man ska jämföra med att färre löser statligt jaktkort, säger Benny Nilsson. I dag är det ju många unga, och speciellt roligt att många kvinnor är intresserade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älgjakten i Värmland 2017

Mer i ämnet